Senzo – motorna amnezija – SMA

0

Svaki refleks ima svoju senzualnu i motoričku reakciju. Određeni dio našeg tijela više nema svjesnu povezanost sa korteksom, sa osjetilnom dijelom mozga. Bilo koja naredba ili pokret i reakcija izvori iz mozga prema mišićima i kroz mišiće se taj signal vraća prema mozgu. Ta veza je skroz neprekidna. Kod SMA se dešava to da određenih dijelova tijela nemamo više voljnu i svjesnu kontrolu nad njima i osjeta. To nam stvara bol. Dijelovi tijela koji su pod bolom su zakočeni i imaju povećan tonus mišića i izgubimo sposobnost da te mišiće 100% opustimo.

Senzorno-motorna amnezija je fenomen vrlo raširen u ljudskom rodu i pojavljuje se kao predvidiva posljedica dugotrajne izloženosti stresnim čimbenicima. Kontinuirana izloženost učestalim stresnim podražajima uzrokuje gubitak svjesne kontrole nad većim skupinama mišića tijela. Najčešći gubitak kontrole čest je nad mišićima središnjeg dijela tijela gdje se zdjelica spaja sa prsima. Kada se senzorno-motorna amnezija pojavi, više nismo sposobni osjećati i kontrolirati skupine tih mišića. Ako osoba, primjerice, nastoji opustiti mišiće lumbalne regije, ne može osjetiti i pomaknuti te mišiće svojevoljno i svjesnom kontrolom. Zbog gubitka potrebne sposobnosti, mišići će ostati kruti i bez reakcije.

Često se zna desit da ujutro ljudi kad se probude da ih nešto boli, da su ukočeni. Dok spavamo bi trebao radit parasimpatički živčani sustav koji odgovoran za to da se opustimo da se mišići opuste i da se odmorimo i spremimo za novi dan. Ukoliko je napetost u tijelu prevelika to utjeće da je i tlak unutar tijela povišen ili smanjen što zavisi o tome što želimo blokirat sa napetim mišićima.

Kad imamo SMA ne možemo više opustit na primjer donji dio leđa na 0%, nego samo na 20 ili 30%. Zato tražimo pomoć u masaži ili manualnoj terapiji koji će te mišiće opustit. Masažom se osjećamo lakše no međutim u par dana sve se vrati. Podsvijest radi ponovo isto svoje jer ono što radimo i okolina u kojoj se nalazimo opet zahtjeva od nas i od našeg tijela da te mišiće napnemo da bi opet izdržali utjecaj okoline.

AEQ metoda je neke vrste dinamička meditacija, kod koje kroz vježbe osjetimo koji dijelovi tijela su napeti. Zatim svjesno um pošalje akciju da se ti dijelovi opuste i da to ide do granice ugode jer bol je uvijek signal da nešto nije uredu i da nešto treba mijenjat.

Trebamo imat sve bolje povezano um i tijelo. Kada ih izjednačimo bit ćemo efikasniji  osjećat ćemo se bolje. Bolje je funkcionirati na osnovi signala iz tijela nego to što si je ego zapovijedao. Ako idemo preko volje i granice tijela i ignoriramo umor ili negativne signale iz tijela često, duže vremena sigurno će kad-tad doći do sve većih problema.