OBJAŠNJENJE BOLOVA

bol u leđima

BOLOVI U LEĐIMA

Bolovi u leđima najčešće su posljedica Landauovog refleksa ili refleksa zelenog svjetla. Ovaj je problem vrlo čest jer je bol uglavnom povezana s psihom, osobnošću, njenim emocionalnim odgovorom ili stavom.

 

Prebrz život, visoka razina stresa i traume aktiviraju refleks zelenog svjetla. Ako je taj refleks aktiviran dugo vremena, postat če kronično aktiviran i stvarat će bolove.

 

Pročitaj više…

Išijas

IŠIAS

Išijas je bol koja se obično javlja na jednoj strani stražnjice i niz stražnji dio bedara, u stopalo na istoj strani.

 

Uzrok boli u najvećem dijelu su podsvjesna kronična napetost mišića i neprestano napete mišića donjeg dijela leđa. To je zbog stalnog signala iz mozga, što je posljedica dugotrajnjeg stresa ili naglih ozljeda.

 

Pročitaj više…

bolovi u vratu

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA

“Ne mogu okrenuti glavu”, “Ne mogu podići glavu”, “Teško mi je gledati preko ramena” jedna su od najčešćih misli ili izjava vezanih za bolove u vratu. Istodobno, bol u vratu (posebno bez poznatog razloga) jedan je od najaktualnijih i rastućih problema današnjice.

 

Bol u vratu dolazi iz tvrdih mišića donjeg dijela leđa, a često i cijelog leđa. Vratni kralješci su dio kralježnice a svi kralješci su međusobno povezani i svaki utječe jedan na drugog.

 

Pročitaj više…

bolovi u nogama

BOLOVI U NOGAMA

Koljeno povezuje stopalo i kukove, a pomiče se samo naprijed-natrag. Da biste nogu okrenuli lijevo ili desno, morate koristiti kuk, jer koljeno to ne može učiniti. Ako su mišići zdjelice kronično napeti, kretanje je ograničeno i vrlo lako dođe do bolova.

 

Stoga je potrebno da mišići budu opušteni i fleksibilni kako bi se kuk i stopalo ugodno rotirali. Istodobno, kuk je s tijelom povezan mišićima trupa i kralježnice.

 

Pročitaj više…

skolioza

SKOLIOZA

Skolioza je najčešće uzrokovana tjelesnim ili emocionalnim ozljedama u djetinjstvu ili u prijelazu u adolescenciju. Ove ozljede uzrokuju kronično kontrakciju mišića leđa zbog traume koju ozljeda (fizička ili emocionalna) uzrokuje.

 

Kada trpimo ozljede emocionalne ili fizičke, naš mozak odmah zateže mišiće struka i torza, sprječavajući daljnju bol i širenje ozljede. Ovaj refleks stvara obrazac napetosti mišića u skladu s oblikom skoliozne krivulje, koja može biti blaga ili jaka.

 

Pročitaj više…

fibromialgija

FIBROMIALGIJA

Fibromialgija je stanje u kojem oboljela osoba ima kronično napete mišiće, što je glavni uzrok problema i boli. Čovjek ima vrlo napeto tijelo zbog iščekivanja budućnosti i pokušava što više kontrolirati stvari. Zato mora predvidjeti i djelovati u tom smjeru.

 

Mišići su stalno napeti, povećava se unutarnji pritisak tijela pa se razvija tjeskoba. Da bi izdržali taj pritisak, trebaju dodatno zategnuti mišiće kako bi zadržali tu napetost u sebi i zadržali kontrolu. Time blokiraju učinkovito izražavanje energije(emocije) u okolinu. To dodatno opterećuje tijelo i stvara kronične upale, bol i umor.

 

Pročitaj više…