Bol i značenje boli

0

Većina ljudi tretira bol kao negativnu, prihvaća je kao neprijatelja i pokušavaju je brzo riješiti tabletama ili drugim instant rješenjima.

U stvarnosti, bol je naš prijatelj i saveznik, koji ima dvije funkcije. Prvo je dati nam do znanja da nešto nije u redu s našim postupcima. Bol je u nama, kao u automobilu, svjetlo na instrumentnoj ploči, što nam govori da je došlo do kvara i da moramo nešto popravit. Ako ne promjenimo ništa, doći će do gorih problema. Zašto onda u automobilu reagiramo odmah i odemo kod mehaničara, a ignoriramo svoje tjelesne znakove i razmišljamo dali će biti bolje ili gore? To možemo raditi godinama i naviknemo se na to, a onda dođe do većih problema.

Bol nas uči da radimo nešto pogrešno i pokušava nam reći da ovakav način života nije dobar i da ga treba mijenjati i poboljšavati. Druga funkcija boli je da nas zaustavi. Ignoriranje boli izvrstan je recept za istrošenost, i sve gnjavaže današnjice, jer ako ne poslušamo znakove koje nam daje naše tijelo i prilagodimo brzinu djelovanja, tijelo će nam sljedeći put poslati još jaču poruku. Tako, zbog neurednog načina života, sjedenja, premalo sna, žurbe isprva možete dobiti groznicu i time vas tijelo prisili u odmor. Ako iz toga ništa niste naučili, i radite isto naprijed, dobit čete novu poruku u obliku velikog bola u donjem dijelu leđa ili čak i gore koji vas zaustavi  za tjedan ili više.

Ako samo zanemarite znakove s vašeg tijela, vjerojatnost za ozljede koljena povećava se, što vas zaustavlja na nekoliko mjeseci. Sve je to zbog loše povezanosti i komunikacije između tijela i uma, kao i lošeg osjećaja tijela i znakova koje nam šalje.

Uzrok boli je obično kronička napetost mišića ili gubitak kontrole i gubitak sposobnosti produljenja mišića. Zategnuti mišići mogu biti uzrokovani emocionalnim utjecajima (ljutnja, mržnja), žurbom i stresom, fizičkim naporom, ozljedama i načinima razmišljanja (premlaćivanje, vrlo puno misli)..

AEQ metoda ® uklanja uzroke problema, a ne samo posljedice. Učenjem AEQ metode ® i AEQ vježbi ®, poboljšavate osjećaj uma i tijela, otkrivajući tako znakove koji vas upozoravaju na nered i nepravilnosti ili prije nego što osjetite bol ili velike probleme. Kako povećavate svoje osjećaje i svjesnost tijela i sebe, također znate više o tome što djeluje u vašem životu, a što ne, pa je lakše promijeniti ili ukloniti negativne učinke u svom životu. Tijelo je naš hram koji mora biti čist i uredan.

Bol je posljedica kronično napetih mišića. Reakcija mišića na psihički ili fizički stres je napetost mišića. Kada napetost traje dugoročno, povišen tonus mišića postaje podsvjestan i kroničan. Bol nas na to upozorava i zove da stavimo pažnju i naučimo opustit mišiće i time ukloniti uzrok boli.