´

ŠTO JE TO AEQ METODA?

AEQ metoda® uči Vas  poboljšati tjelesnu savjest, i bolje osjećati svoje pokrete, odluke i akcije. Vraća sposobnost da, Vi postajete šef svojih mišića, tijela, volje i uma. Kada bolje kontrolirate sve to, također počinjete kontrolirati neuro-mišićni sustav. Kada opustite i produžite mišiće, oslobađate se i stresa. Učenjem AEQ metode® učimo se djelovati svjesno. Izuzetno je važno razviti sposobnost kako osjetiti vlastito tijelo.

AEQ metoda® sigurno, nježno, razumno i dugoročno uklanja uzroke kroničnih bolova.

Uklanjanje kroničnih bolova

AEQ vrlo učinkovito i dugoročno uklanja kronične bolove jer rješava uzrok bolova i ne samo posljedice.

Povećava razinu energije

Što manje imate kronično napete mišiće, to imate veću učinkovitost i trošite manje energije.

Poboljšava kvalitetu života

Što imate više energije i opuštenije mišiće, sve slobodnije i lakše imate kretanje, a kretanje je život.

Ovo se može poboljšati i održavati pomoću AEQ vježbi®. Biti svjestan sebe izuzetno je ugodno. Kada nas nešto boli ili osjećamo da nas zatežu određeni pokreti, jednostavno nismo dovoljno opušteni u vlastitom tijelu. Više se ne možemo kretati s potpunom svjesnošću slušajući i gledajući pokrete. Kretanje je za nas, automatsko djelo, i previše ljudi ne obraća pažnju na njih ili ih savjesno kontrolira.

 

Kontrolirati i poboljšati možemo ono čega smo svjesni; ako budemo vježbali, možemo mnogo bolje kontrolirati svoje misli, riječi, postupke. I kretanje! S somatskim istraživanjima ne samo da koordiniramo svoje pokrete, već i poboljšavamo svoju izvedbu i život. Većinom djelujemo kao roboti, samozatajni, automatski programirani, pod taktikom starih navika razvijenih iz reakcija na emocionalne događaje iz prošlosti.

 

Kad vježbamo svijesno, živimo cjelovitije, jer ćemo najvjerojatnije postupno napustiti beskorisne i / ili štetne navike – psihičke i fizičke. Vjerovanja, navike, obrasci ponašanja i razmišljanja te informacije trebali bi nas voditi u našoj budnosti: pažljivo pratimo svoje unutarnje ponašanje! Tako ćemo lakše utvrditi koji negativni uzorci uopće nisu potrebni. Sjetite se da misli vode osjećajima, osjećaji vode u akciju, a akcije vode do rezultata.

KAKO DJELUJE?

To je obrazovni proces, s njim se sami prekvalificiramo i svjesno mijenjamo svoje ponašanje, držanje i kretanje. To je aktivna, a ne pasivna metoda Vrlo je uspješan način učenja senzornog pokreta, koji Vas uči kako ukloniti uzroke većine kroničnih bolova u mišićima i ograničenja pokreta.

 

Uzrok kronično napetog stanja mišića je gubitak svjesnog osjećaja i kontrole nad tonusom mišića.

 

Kada je tonus mišića visok, izgubimo sposobnost zaustaviti se u bilo kojem trenutku i učiniti nešto potpuno drugačije. Ovo je stanje uzrokovano senzorno-motorna amnezija, a razvija se kao posljedica ozljeda, navika i izloženosti stresu. Zbog senzorno-motoričke amnezije mišići se navikavaju na napetost i ostaju takvi, bez obzira na to kako ih pokušavamo osloboditi. Dugoročno ni istezanje, masaža, kiropraktik ili lijekovi protiv bolova ne pomažu. Da bi se riješili problema, moraju se mišići koji su se naučili biti napeti, najprije osjetiti kako su napeti i zatim se moraju naučiti biti opušteni.

 

AEQ Metoda® poznaje rješenja za promjenu kontinuirane i nepotrebne napetosti mišića. To je moguće kroz promjene u našem mozgu i živčanom sustavu, koji imaju kontrolu nad mišićima i kretanjem. Mozak zbog Senzorno-motorne amnezije jednostavno zaboravi kako opustiti mišić kad mu napetost i kontrakcija nisu potrebni.

 

Dok većina metoda ublažava bol i pokušava ukloniti posljedicu bola na određenom dijelu tijela (vratu, kukovima, leđima …), AEQ metoda® razumije da je tjelesna bol samo sastavni dio šireg uzorka naše disfunkcije.

 

Ovi uzorci odražavaju naše tipične reakcije na stres, koje uključuju kontrakciju mišića. Senzorno-motorna amnezija (možemo koristiti i pojam senzorno-motorna amnezija) i disfunkcija, koje uzrokuje očituje se u tri specifična refleksa.  Refleks zelenog svjetla (ići naprijed), refleks crvenog svjetla (stajati, vraćati se unatrag) i refleks traume (uzrokovan ozljedom). Primarna svrha AEQ metode® je povećati urednost u skraćivanju i produženju mišića koji su ili trebaju biti uključeni u pokret.

 

Zadatak mozga je usmjeriti mišiće u pravilno kretanje i koordiniranje njihovog sudjelovanja u pokretu. Za ovo je potrebno i dovoljno dobro osjećanje tijela. Mozak tako stvara određeni i nužni red u somi (um i tijelo). Prema stupnju kontrole mišića mogu se izvoditi više ili manje kompleksni pokreti. Kretanje izvodimo lagano, bezbolno s ugodnim osjećajem i bez otpora, ako je naša  urednost i kompleksnost pokreta prikladna.

 

Međutim, ako pokret zahtijeva urednost i stupanj kontrole koji nije pod nadzorom našeg mišićno-koštanog sustava, osjećamo strah, otpor i potrebu da pređemo svoje granice kako bismo izveli pokret. To kod djece nikad ne vidimo, jer oni ne izvode pokrete za koje nisu spremni. Ostaju u zoni udobnosti, što im pokazuje granice trenutnog znanja. Djeca su vođena znatiželjom u otkrivanju vještina koje im omogućuju da postupno povećavaju svoje znanje bez da se bore i prevladavaju. No usprkos očitoj sporosti djetetovog pristupa poboljšanju razvoja novih vještina, njegovo učenje dovodi do napretka koje odrasli ne mogu postići ni snagom, trudom ili prevladavanjem sebe. Naročito kada se uspoređuju dugoročni utjecaj stečenog igrom u djece i relativno brzi gubitak zbog napora kod odraslih.